Novice

Dare Acoustic predstavlja nov studijski album »Sladko grenak filing«

Objavljeno:

Po šestih letih novomeški kantavtor predstavlja drugi studijski album

Novomeški kantavtor, ki ga mnogi poznajo po skladbi 'Moj cukr', po šestih letih od izida debitanskega albuma predstavlja nov glasbeni paket s šestnajstimi skladbami.nov studijski album.

“Sladek filing je, ko energično odigraš koncert, ljudje zapojejo tvoje komade zraven in vidiš da si nekoga osrečil. Grenak filing je, ko predolgo časa obstaneš na istem mestu in se vprašaš - zakaj? Zakaj to počnem? Takrat se moram spomniti zakaj sem začel. Zaradi tistega Darkota, ki je pri 17ih letih bobnal po loncih in se na glas drl v Sobi Offspringe in Blink182. Zaradi tistega občutka v domači sobi. Vedno se na koncu, vrneš domov”, je o izbiri naslova albuma povedal Dare.

Pri kreiranju albuma ni razmišljal o končnemu številu skladb, ki jih bo uvrstil na album, kot sam pravi je želel že izdane skladbe in nove, ki so nastala v šest letnem obdobju zapakirati v 'škatlico' spominov. »Ne moreš se premakniti naprej, dokler ne zaključiš prejšnjega poglavja” pravi Dare.  

Nekatere skladbe na albumu so komične, druge v angleščini, naslovi so nagajivi a vse so nastale po resničnih dogodkih to opisuje glasbenikovo naravo. »Če mi kaj ne paše vzamem »Antidepresiv sedativ«, na obisk pokličem »Bitje malo«, da se lahko imava lepo »Na dekici« ob kozarcu belega vina. Akcija, »Rad bi zabavo«. Zabava pa pogosto vodi v »Mačka«, ups! Če pretiravaš se lahko zbudiš z »Rjavim učom«, potem pa lahko samo !Buliš in tuliš!, ker se zaveš da je bila tvoja inspiracija le »Spark brez orientacije«. Zato le nemo kričiš za njo - I dont wanna wait, ker si del sebe pustil v »Londonu«, but now im »Thinking of you«. Konfuzija je v resnici lepa stvar, omogoča ti da si živ. Nekaj časa z glavo v oblakih, nekaj časa zbit na tleh. Rabimo »Malo nostalgije«, ker spomini so tisto kar delajo nas – nas. So pa včasih lepi, včasih grdi – važno je da jih imamo. Samo s emocijami ne gre, »Čustva« so zajebana stvar.«

Na albumu sta tudi dva “featurniga” in sicer “Čustva” s Sandro Erpe, ki je tudi zadnji singel. Drugi pa je “Thinking of you”, s še zaenkrat neznano a perspektivno glasbenico Sandro Stevčevski, ki deluje pod imenom “SirenaSound”. Drugi sodelujoči glasbeniki so tudi: Omar Naber, Sanja Bolha, Tine Lustek, Goran Sarjaš in Matic Franko. Pri produkciji in miksu je  za sedem sklad poskrbel Željko Mladenović, za eno Alex Volasko, ostalo pa je sproduciral Dare sam. Grafika, design albuma in originalne risbe so delo ilustratorke Sofiye Kruglikove.

Kakšna je razlika, tudi čustvena (ker so ravno filingi del naslova albuma), pri ustvarjanju drugega albuma. Je trema še vedno prisotna kot pri debitantskemu?

»Izkušnje naredijo svoje. Drugi album je navkljub vsem letom ki jih je zahteval, bil veliko lažji za izdelavo. Pa ne po tehnični poti – tukaj kvečjemu bolj zahteven, ker tako rekoč polovico skladb produciral, aranžiral in miksal sam. Zato je tudi vzelo več časa a posledično sem pridobil ogromno prakse na področju produkcije. Lažji v tej smeri, da sem bolj vedel kaj in kako narediti. Kje si prihraniti čas in kam ga vložiti več.«

Kaj je tako čarobnega pri ustvarjanju glasbe in igranju kitare?

Samoterapija. Čiščenje samega sebe, odvečnih stvari in smeti, ter poudarjanje in ovekovečenje lepih momentov. Uglasbeni dnevnik življenja. Spomini. Občutek lastne vrednosti, občutek zadovoljstva ko nekaj ustvariš. Občutek, ko ljudje zapojejo s tabo in ko vidiš da si se nekoga dotaknil. Dretje. Res mi je žal da večina ljudi tega ne ve. Ampak smo živali. Tudi volkovi tulijo v polno luno. Rabim da se zderem. To je drugo od petja. Tisto, ko se ti odpelje in lahko kričiš. Sam, s kolegi ali pa na koncertu. Folk, resno. Dajte se dreti ko ste na koncertih. Tista tesnoba ki jo vsi nosimo v sebi gre (garantiram!) v istem trenutku ko se zdereš - ven.

Kdo te navdihuje?

Vse kar je ustvarjeno in vsak, ki nekaj ustvari iz srca in se tega ne boji pokazati.

Zelo enostavno prepoznaš, samo prisluhniti in opazovati moraš. Ne rabi biti glasba. Lahko je le mehak izdelek iz volne, mojstrski šahist, ki dneve in noči razmišlja o naslednji potezi, kmet v sadovnjaku, ki z užitkom kreira svoj vrt in vonja vsako jabolko posebej, drevo, ki se giba v vetru kot da pleše z njim, gosenica ki se zvije ko se jo dotakneš ker jo hočeš umakniti na varno.

Če koga pa konkretno zanima kaj poslušam, lahko odjadra na www.youtube.com/dareacoustic in na seznamu predvajanja »Mjuzik« spozna tudi del mojega glasbenega okusa.

Kako ustvarjaš glasbo za druge, kot si napisal super skladbi za Marušo Zmrzlak in Omarja Naberja, popolnoma drugačni sta od tvojih.

Nikoli ne sodelujem z nekom, ki ga ne čutim. Tako potem ni težko narediti skupnega izdelka. Vedno pa hočem najprej slišati o občutkih izvajalca. Najprej je pomembna njegova zgodba. Šele potem ko jo dodobra spoznam, jo lahko nadgradim. Pri Omarju sem spisal slovenski tekst, po tem, ko mi je povedal o čem bi želel da pesem sploh govori. Pri Maruši pa je bilo drugače, saj je prej nisem dobro spoznal v živo. Tako da sem moral sam malo raziskati kakšen občutek in energijo oddaja. Zadnji projekt je bila mlada pevka iz Ljubljane – Vicky Yaan. Zelo zanimiva izkušnja, ker sem preizkusil način, ki ga izvaja Rick Rubin. Da se produkcije lotiš celostno, ne samo »pridi pa posnami«.

Vse projekte si lahko ogledate na spletni strani www.dareacoustic.com/reference.

Kdaj se odločiš za duet?

Kadar pesem to zahteva. Do sedaj je bilo to le dvakrat. »Čustva« in »Thinking of you« so skladbi, ki je nastali že leta 2012. Velikokrat sem jih poizkusil posneti, zamenjal kar nekaj producentov in živcev. Dokler nisem ugotovil da pa mogoče ne zmorem sam. No, te dve pesmi so zahtevale pomoč na vokalu. »Čustva« je pomagala odpeti Sandra Erpe, »Thinking of you« pa SirenaSound.


Več o aktualnem dogajanju in ustvarjanju si lahko preberete na Daretovi uradni spletni strani www.dareacoustic.net


Seznam skladb na albumu:

1 Gospod taxist

2 Na dekici

3 London

4 Mala Sanja

5 Maček

6 Antidepresiv sedativ

7 Mal nostalgije

8 Spark brez orientacije

9 Rjav uč

10 Čustva (feat. Sandra Erpe)

11 Bitje malo

12 Thinking of you (feat. Sirena sound)

13 Online

14 Rad bi zabavo

15 Bulim in tulim

16 Crazy Lizzie

Podobne vsebine

Share & follow.

We are a kick*ss major record label and much more

e-novice Prijava

Naročite se na naše novice

Spletna stran www.menart.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, ki jih brez piškotkov ne bi mogla nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  Več informacij