Novice

Daretova acoustična trilogija se zaključuje s skladbo 'Bitje malo'

Objavljeno:

Pesnik menda ni pesnik, če ne občuti bolečine – in to tiste, srčne. Močne, ki reže v srce, da zaradi nje tudi zbolimo in tulimo. Takšne, s kakršno se lahko spoprimemo le z nespametnimi in brezglavimi potezami. In bolečine, zaradi katere dvomimo, da nas bo kadarkoli v življenju sploh še zanimala nova oseba.

Prav o tem govorijo najnovejše skladbe novomeškega kantavtorja, ki ga poznamo pod psevdonimom Dare Acoustic.

Skladbe 'Bulim in tulim', 'Maček' in 'Bitje malo' skupaj delujejo kot celota. Pripovedujejo zgodbo o koncu ljubezni, spoprijemanju s čustvi, bolečino in prevzemanju odgovornosti ter, nazadnje, o novih ljubeznih.

Za prav vse je besedilo in glasbo napisal Dare. Sam se je podpisal tudi pod režisersko taktirko videospota prve od njih 'Bulim in tulim', čigar posebnost je, da ni zaigran, ampak gre za posnetek dejanskega prepira. Balada, s katero se začenja »trilogija«, je, kot pravi Dare, čustveno najbolj zahtevna skladba, kar jih je kadar koli napisal. Ne govori zgolj o prepiru med partnerjema, ampak tudi o tem, kako se lahko ljudje, ki smo si blizu – morda prav zaradi tega – najbolj boleče prizadenemo. Po drugi strani pa se prepirom in zadani bolečini navkljub pogosto oklepamo ljubezni, ki je morda ni več – predvsem pa zaradi prizadejane bolečine ni več zaupanja.

Drugi del »trilogije«, skladba 'Maček', je, vsaj na prvi »prisluh«, jasno razumljiv in preprost. Govori namreč o prekrokanih nočeh ter o tem, da je treba po njih stisniti zobe in odplačati svoj dolg. A v skladbi, za katero se je pod vlogo glasbenega producenta podpisal Željko Mladenović (Apollo studios), bas kitaro je odigral Omar Naber, za ilustracijo v spotu pa je poskrbela Sofiya Kruglikova, se skriva globlji pomen je rekel Dare Acoustic: Za svoja dejanja in odločitve moramo prevzeti odgovornost.

Šele ko storimo to, se naša zgodba, kot nam jo je spisal Dare Acoustic, lahko prevesi v tretji del 'Bitje malo'. Pozitivna poletna skladba govori o novih začetkih in priložnostih, hkrati pa opozarja na to, da novih čustvenih iskric ne gre zanemarjati ali jih pogasiti s predolgim čakanjem. Posledica tega je lahko novo razočaranje, na kar hudomušno opozarja tudi videospot, posnet pod budnim očesom Gorana Mikića – Gogsa in s Sofiyjo Kruglikovo v glavni vlogi.

V trojici skladb novomeškega ustvarjalca se ni težko prepoznati, saj kot pravi Dare: „Prav gotovo se je marsikod od nas že znašel v eni, drugi ali celo v vseh treh vlogah. Prav to jih dela tako relevantne, tako zelo življenjske. Ob njih lahko bulimo in tulimo, si z njimi vlivamo moči po nočeh, polnih nespametnih potez in odločitev, ali pa nas spodbudijo, da ujamemo nove iskrice, bitja, ki v naša življenja znova prinašajo srečo.“

Dare Acoustic na družbenih omrežjih:

- Facebook

- Youtube

Share & follow.

We are a kick*ss major record label and much more

e-novice Prijava

Naročite se na naše novice

Spletna stran www.menart.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, ki jih brez piškotkov ne bi mogla nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  Več informacij