Novice

Provokativni Lil Nas X z ''Montero (Call Me By Your Name)' na sam vrh lestvic

Objavljeno:

Nov videospot ameriškega raperja Lil Nas X za komad 'Montero (Call Me By Your Name)', je že v slabem tednu presegel 78 milijonov ogledov in se povzpel na sam vrh You Tube trendinga. Za ene mojstrovina, za druge provokacija, a nekaj je jasno: ljudje ga obožujejo.

Ko je Lil Nas X pred tednom dni izdal svoj uradni video za komad 'Montero (Call Me By Your Name)', je ta v hipu postal svetovna senzacija. Provokativen video, ki vključuje mistične, religijske in zgodovinske dele, med katerimi je tudi njegov ples v hudičevem naročju, ima do sedaj na You Tubu že več kot 78 milijonov ogledov, posledično pa se je povzel tudi na sam vrh »trending« liste.

Med tem ko ga eni označujejo kot satanističnega, drugi pozdravljajo njegovo artistično naravo. Ne glede na vse, mu več kot očitno delajo veliko uslugo. »Mislim, da smo prišli do točke, ko je v glasbi vse zgolj še lepo, nič pa ne spodbuja več debat,« je za TIME povedal Lil Nas X. Ravno zato upa, da bo njegov video, ki govori o grehu, izgonu in odrešenju, odprl dialog o še vedno prisotnem zatiranju LGBTQ skupnosti, zlasti med kristjani.

»Želim, da se mladi, ki čutijo, da so del LGBTQ skupnosti zavedajo, da ni s tem nič narobe in da se ne rabijo sovražiti«

Prvi del naslova (Montero) izhaja iz njegovega pravega imena – Montero Lamar Hill, drugi pa je navezava na z Oskarjem nagrajen film »Call Me By Your Name«, ki prikazuje ljubezen med istospolnimi pari.

Med tem ko so skladbo ustvarili Take A Daytrip, Omer Fedi in Roy Lenzo, se pod video podpisujeta Lil Nas X in Tanu Muino. Spot je poln simbolizma, pri čemer je rdeča nit dvojnost: dobro in zlo, moški in ženska, že takoj na začetku pa Lil Nas X z nagovorom razkrije tudi svoj koncept – kreacija sveta, ki ne pozna sramu. Dobrodošli v Monteru.

V prvem delu se v rajskem vrtu združita Adam in kača, drugi del simbolizira sodbo Jezusa, v zadnjem pa lahko pod nogami Satana preberemo napis »I«, kar pomeni »Obsojajo tisto, česar ne razumejo«. Najpomembnejši trenutek je zagotovo zadnji del, ko Lil Nas X preko zapeljivega plesa v naročju odvzame hudiču moč, ga pokonča, prevzame njegove roge in se s tem odreši občutka sramu. Tako razbije prestol sodbe in kazni, ki z zastraševanjem mnogim preprečuje, da bi sprejeli sami sebe.

Skladbi je priložil tudi pismo samemu sebi, ki gre takole:

»Dragi štirinajstletni Montero,

napisal sem pesem z najinim imenom. Gre za moškega, ki sem ga spoznal lansko poletje. Vem, da sva obljubila, da se ne bova nikoli razkrila, vem, da sva si obljubila, da ne bova nikoli »ta« tip gej osebe, vem, da sva obljubila, da bova skrivnost odnesla v grob, ampak to bo odprlo vrata mnogim drugim queer osebam, ki enostavno obstajajo. Veš, to je zame precej strašljivo, ljudje bodo jezni, govorili bodo, da vsiljujem agendo. A resnica je, da jo res. Agendo, da se ljudje nehajo vmešavati v življenja drugih in nehajo diktirati, kdo morajo biti. Pošiljam ti veliko ljubezni iz prihodnosti.«

A komad napoveduje še nekaj … prihod novega albuma MONTERO, ki pa bi naj po njegovih besedam prišel že v sredini tekočega leta.

 

Lil Nas X na družbenih omrežjih:

FB: https://www.facebook.com/LilNasX

IG: https://www.instagram.com/lilnasx/

YT: https://www.youtube.com/channel/UC_uMv3bNXwapHl8Dzf2p01Q

Twitter: https://twitter.com/lilnasx

Share & follow.

We are a kick*ss major record label and much more

e-novice Prijava

Naročite se na naše novice

Spletna stran www.menart.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, ki jih brez piškotkov ne bi mogla nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  Več informacij