Novice

20 let Dubioze Kolektiv

Objavljeno:

Dubioza Kolektiv, mednarodno najuspešnejša bosanska zasedba, letos praznuje dve desetletji delovanja. Od prvega nastopa leta 2003 in prvega izdanega albuma leta 2004 do trenutno aktualne 'Agrikulture' so posneli kar 10 albumov, 1 EP in 1 dvojni live LP. Nastopali so na skoraj vseh prizoriščih, imeli več kot tisoč koncertov v 42 državah in številne ulične ter 'ad hoc' nastope.

Po pandemičnem premoru, v katerem so za svoje občinstvo ustvarili 17 epizod oddaje Quarantine, se je marca lani začela njihova postpandemična turneja 'Back on the Road', do konca decembra pa so odigrali skoraj 100 koncertov v 23 državah.

»V Evropi smo igrali v vseh državah, razen na Islandiji, v Moldaviji, Belorusiji in Latviji. To priložnost bi izkoristili, da povabimo koncertne promotorje teh držav, da nas povabijo in odigramo koncert v okviru 20-letnice, čisto zavoljo statistike,« se pošali Vedran Mujagić. »Šalo na stran, dovolj je, da pomislimo na več kot tisoč ton težkih vaj in štiri rabljene kombije, poskusimo število koncertov pomnožiti s številom prevoženih kilometrov in vse to s številom dni, ki smo jih preživeli na poti. Tako smo postali to, kar smo – delamo to, kar imamo radi in v kar verjamemo. Naše življenje je glasba in naše družine živijo z nami kot glasbeniki."

Dubioza Kolektiv je globalno gledano najboljši bosanski glasbeni izvozni produkt vseh časov, z ogromnim številom mednarodnih koncertov. Gre za zasedbo, ki je v 20. letih obstoja osvojila občinstvo različnih starosti na vseh koncih sveta.

Dubioza je prehodila dolgo pot od klubskih koncertov do glavnih odrov največjih festivalov in turnej po vseh celinah. Pred nekaj leti so podrli vse dosedanje rekorde obiskanosti na EXIT-ovem odru, nastopili pa so tudi pred pol milijona gledalci na poljskem Woodstocku (današnji Pol'and'Rock).

Glastonbury (UK), Sziget (HU), Roskilde (DK), Lowlands (NL), Pohoda (SK), Womad (CL), Lollapalooza (DE), SXSW (ZDA), Boom Town (UK), Electric Castle (RO) ), Vina Rock (ES) so le nekateri izmed velikih festivalskih odrov, na katerih je Dubioza Kolektiv gostovala v preteklih letih.

»Dubioza bo ta jubilej praznovala v krogu velike družine, t.j. občinstvo, za katerega igramo. Nisem velik ljubitelj praznovanj jubilejev, a tega praznujemo v upanju, da bomo dobili tisto škatlo z bonboni, ki že leta kroži ob rojstnih dnevih in je nihče noče odpreti, saj jo je kot darilo vedno bolj priročno dati naprej,« pravi Brano Jakubović in doda: »Vsakega koncerta se veselimo, kot da je prvi in ​​igramo, kot da je zadnji. Tudi v letu 2023 bomo odigrali veliko število koncertov, od katerih so že napovedani v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Bolgariji, Belgiji, Španiji, na Hrvaškem, v Srbiji in Sloveniji

Dubiozi Kolektiv lahko sledite na njihovem uradnem FB profilu

FB: https://www.facebook.com/dubioza/?fref=ts

Share & follow.

We are a kick*ss major record label and much more

e-novice Prijava

Naročite se na naše novice

Spletna stran www.menart.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, ki jih brez piškotkov ne bi mogla nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  Več informacij