Novice

Grammyjevi nagrajenci plačali poravnavo Janu Plestenjaku

Objavljeno:

Grammyjevi nagrajenci plačali poravnavo Janu Plestenjaku

Priljubljena ameriška skupina Train, ki je v svoji bogati karieri prejela številne prestižne glasbene nagrade, med njimi kar tri Grammyje, je v izogib nadaljnim pravnim postopkom pristala na predlagano izvensodno poravnavo zaradi domnevne kršitve avtorske pravice in sicer uporabe glasbe refrena ene največjih slovenskih uspešnic 'A veš', ki jo je Alya predstavila leta 2007, kot avtor pa se pod besedilo in glasbo podpisuje najuspešnejši slovenski glasbenik Jan Plestenjak.

Založba Menart Records je skupaj z ameriškim partnerjem postala pozorna na neverjetno podobnost skladb že pred časom vendar je do konkretnih pogovorom z drugo stranjo prišlo šele potem, ko se je  Menartovemu teamu priključil priznani ameriški muzikolog, ki je pripravil izčrpno ekspertizo o podobnosti skladb. V ekspertizi je bilo ugotovljeno, da je glasba refrena skladbe 'A veš' in glasba refrena 'If It's Love' presenetljivo podobna in to celo v taki meri, da bi podobnost lahko nastala kot rezultat kopiranja Jana Plestenjaka. 

Ameriška verzija uspešnice 'A veš', ki se je uvrstila na prvo mesto na Billboardove lestvice 'Adult Top 40', je tudi drugi najbolj uspešen singl iz četrtkovega studijskega albuma »Save Me, San Francisco«.

Jan Plestenjak je o poravnavi povedal, da je zadovoljen, da sta se stranki relativno hitro izvensodno poravnali, saj je bolje da vsi čas posvetijo ustvarjanju glasbe in ne sodnim postopkom. Najbolje prodajan slovenski glasbenik zadnjih let, se namreč po predstavitvi uspešnice 'Velik je ta svet', ki jo je posnel s Challetom Salletom, in je najbolj predvajana pesem meseca na slovenskih radijskih postajah po Sazasovih podatkih, pripravlja na izid novega studijskega albuma in na veliki koncert v Stožicah.

Podobne vsebine

Share & follow.

We are a kick*ss major record label and much more

e-novice Prijava

Naročite se na naše novice

Spletna stran www.menart.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, ki jih brez piškotkov ne bi mogla nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  Več informacij